NAJVEĆA IZLAZNOST U POSLEDNJIH 40 GODINA: Najnovije informacije o izborima u Francuskoj
Francuska, Foto: Profimedia

već počinje ozbiljna matematika

NAJVEĆA IZLAZNOST U POSLEDNJIH 40 GODINA: Najnovije informacije o izborima u Francuskoj

Što je više "triangularnih" glasanja, to bi - u teoriji - trebalo da favorizuje Nacionalno okupljanje

Objavljeno:

Najnoviji podaci o izlaznosti na francuskim parlamentarnim izborima upravo su stigli i znatno su veći nego na izborima u novijoj istoriji, javlja BBC.

Do 17:00 po lokalnom vremenu, 59,39% biračkog tela je glasalo, prema najnovijim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

U 2022. godini u ovo vreme, izlaznost je bila 39,4%.

Kako se navodi, ovo je najveća izlaznost od parlamentarnih izbora 1986. godine, i već su viši nego na izborima 2012, 2017. i 2022. godine.

"Ovo je najviši nivo od parlamentarnih izbora 1986. godine," rekao je Matje Galjar, direktor istraživanja u Ipsos institutu za anketiranje, na platformi X.

On procenjuje da bi ukupna izlaznost do zatvaranja birališta (20.00 sati) mogla dostići 67,5% - što bi bila najviša izlaznost od 1997. godine.

Glasanje
Glasanjefoto: Beta Miloš Miškov

Matematika izlaznosti će uticati na rezultate izbora

Izlaznost je već veća na ovim izborima nego na izborima u novijoj istoriji, što će imati važan uticaj na ono što će se dogoditi u drugom krugu.

Ali veći razlog je što - bilo da ste za ili protiv Nacionalnog okupljanja (RN) - svi mogu da vide da je ovo glasanje važno.

Ako je izlaznost visoka, to bi trebalo da znači više trkostrukih nadmetanja u drugom krugu glasanja 7. jula, zbog neobičnog francuskog izbornog zakona.

Da biste se kvalifikovali za drugi krug, morate biti jedan od dva lidera u prvom krugu. Ili morate imati 12,5% registrovanog biračkog tela - ne 12,5% glasova, već svih potencijalnih birača u izbornoj jedinici.

To znači da što je izlaznost niža, to je teže trećem kandidatu da dostigne prag. Ali visoka izlaznost - recimo 62,5% - znači da treći kandidat može proći sa 20% glasova, što je ostvarljivije.

Što je više "triangularnih" glasanja, to bi - u teoriji - trebalo da favorizuje Nacionalno okupljanje. To je zato što anti-RN glasovi neće biti koncentrisani na jednog kandidata.

Ali u nekim izbornim jedinicama gde postoje trkostruke nadmetanja, možemo očekivati da će ili centrista ili levičar odustati - da bi se stvorio jedinstveni anti-RN glas.

Bonus video:

03:06

NAJNEIZVESNIJI IZBORI U ISTORIJI AMERIKE! Jelača direktno iz Njujorka otkrio: Da li će Bajden pomilovati sina zbog droge i oružja?

(Espreso/Telegraf.rs/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.